De behandeling van acute en chronsche ademhalingsproblemen heeft de laatste jaren een enorme evolutie gemaakt. Tapotages (kloppingen) zijn reeds jaren achterhaald en nieuwe wetenschappelijke inzichten over de werking van de longen hebben geleid tot meer efficiente technieken.
De autogene drainage is een techniek die ontwikkeld is door Jean Chevalier in het Zeepreventorium De Haan. Deze techniek heeft als de doel de longen van de patient zo snel mogelijk vrij te maken van overtollig slijm (mucus).
De bedoeling is dat de drainage van de longen gebeurd met actieve medewerking van de patient. De patient wordt aangeleerd de slijmen zelf te lokaliseren en er op een goede manier doorheen te ademen zodat het mucus los komt, verzameld kan worden om het dan efficiënt op te hoesten;
Bij baby’s en jonge kinderen worden dezelfde principes toegepast om hen te helpen de slijmpjes kwijt te geraken. Zij zijn echter nog niet in staat de ademhalingsoefeningen zelf uit te voeren. Daarom wordt hier geassisteerde autogene drainage toegepast. De handen van de therapeut zullen hen verplichten op zo’n manier te gaan ademen dat de slijmpjes loskomen en dat ze deze dan ook ophoesten.
Deze behandelingen kunnen ook perfect aan huis gedaan worden.
Er wordt steeds op afspraak gewerkt. Naast de pre- en postoperatieve behandeling zijn preventieve oefenprogramma’s ook heel belangrijk!